Lot n° 276
Sélection Bibliorare

(Religion, Bible) - Den Bibel met grooter neersticheyt gecorrigeert, en[de] op die canten gheset den ouderdom der werelt [...]. (Tha[n]twerpe[n], Jacob van Liesvelt, 1534 den xx. dagh in Meerte). In-f° : [6]-[453 (op 454)] ff.; 1 pl. (laatste blanco...

Estimation : 5.000 / 6.000
Adjudication : 6.000 €
Description
blad ontbreekt, klein wormgaatje in de bovenmarge van de eerste katern, minimale restauraties aan enkele bladranden en de uitvouwbare kaart in de linkerbenedenhoek, sporen van bleke watervlek in de rechterbovenhoek van enkele bladen in het midden van het volume, kleine versteviging in de ruggelingse marge van de 3 laatste bladen). Moderne band met omgezette randen : herbruikt velijn met Nederlandse handschriftelijke tekst, gladde rug met titel in pen (zeer lichte gebruikssporen).
Zeldzaam volledig exemplaar in perfecte staat van deze geïllustreerde Antwerpse postincunabel en een herwerkte uitgave van de Liesvelt-BNbel uit 1526, de allereerste volledige Nederlandse bijbelvertaling naar Luther en de meest geliefde versie onder de Hervormingsgezinden. Doorheen de opeenvolgende uitgaven werd de tekst steeds reformatorischer zodat de Inquisitie een publicatieverbod uitvaardigde en van Liesvelt tenslotte ter dood werd veroordeeld en terecht gesteld in 1545. Het corpus, gedrukt op 2 kolommen en verlucht met versierde initialen op "fond criblé", is rijkelijk geïllustreerd met talrijke houtsneden de tekst en de zeldzame grote kaart op dubbele bladzijde van het Heilige Land die slechts facultatief aan sommige exemplaren werd toegevoegd. Hierop worden de Exodus, de Tocht door de Rode Zee, de woestijn en de Jordaan naar het Beloofde Land op een pittoreske wijze afgebeeld. De kaart, gebaseerd op een grote wandkaart die Lucas Cranach de Oude maakte omstreeks 1510, was nog niet aanwezig in de eerste druk en is om die reden volgens Poortman et Augusteijn gebaseerd op de Vorstermankaart van 1528. De titel in rode en zwarte typografie is gevat in een brede omlijsting met de voorstellingen van God de Vader met de Tafels, Josué, David, Marcus en Johannes. Op het titellblad en bij de colofon staat het drukkersmerk van van Liesvelt (Antwerpen c. 1490-1545). # Nijhoff & Kronenberg 406; # Darlow & Moule 3284; # Het Testament van Tyndale 68; # Poortman & Augusteijn 63-65, ill. 25; # STC Dutch 23; # niet in BB, noch in Machiels, noch in Adams. ▲ Herkomst : Marcus Vander Veken, "groenvisch verkooper tot Brusssel, gekoght t' Amsterdam den twelfsten januari in 't jaer duysent seven hondert twee en sestigh" (hs aantekening). fl Édition revue de la Bible de Liesvelt de 1526, ill. d'un titre ornementé et de nombreux bois gravés in texto. Rare exemplaire en très bel état, enrichi de la carte de la Terre Sainte qui est parfois ajoutée à des ex. Plein vélin de réemploi (manque le dernier f. blanc, pet. défauts, lég. us. à la rel.).
Partager