Lot n° 156

(Asie, Chine) - DAPPER, Olfert.- Gedenkwaerdig Bedryf der Nederlandsche Oost-Indische Maetschappye, op de Kuste en in het Keizerrijk van Taising of Sina. Behelzende het tweede gezandschap aen den Onderkoning Singlamong [...]. En het Derde Gezandschap...

Estimation : 300 / 400
Description
Aen Konchy, Tartarsche Keizer van Sina en Oost-Tartarye [...]. Beneffens een Beschryving van geheel Sina. Amsterdam, Jacob van Meurs, 1670. 2 delen in 3 stukken gebonden in 1 vol. in-f° : tekst niet gecollat., 38 (op 39) platen (gegrav. titel en kaart ontbreken, herkomststempels op titel, water- en schimmelvlekken doorheen het ganse volume). Eigentijdse band : donker kalfsleder, rug met ribben en rood titelschild (bovenste scharnier gedeeltelijk gesplit, schutbladen vernieuwd).
Werkexemplaar van de eerste uitgave van deze historisch-geografische beschrijving van China, tevens het relaas van de handel en van de diplomatie gevoerd in de jaren 1663-1664 in het kader van de activiteiten ontplooid door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie langs de kusten en in het binnenland van het Keizerrijk, op Taiwan en op Formosa. Bevat een gegraveerde titel gedateerd 1671, 38 platen (al dan niet uitslaand) met afbeeldingen van steden en plaatsen, planten, tempels en afgoden, 4 oorspronkelijke herdrukken van Chinese prenten en c. 55 tekstfiguren. # Tiele 304; # Cordier 2348; # Landwehr, VOC 544. ▲ Herkomst : H.C. Dietz (modern ex-libris). ^ Exemplaire de travail de l'édition originale de cette description de l'empire chinois comportant 38 (sur 39) planches et c. 55 in texto. Plein veau de l'ép. (titre gravé et carte manquants, fortes mouill. et moisissures passim, mors sup. partiellement fendu, gardes renouvelées).
Partager